Nagy túró rajongó vagyok. Mióta nem eszem tejterméket, le kellett mondjak róla. Ám néha-néha laktózmentes változatban belecsempészem az étrendembe, ilyenkor általában valami édességet készítek belőle. A mai receptem egy egészségesebb változata a túrógombócnak. Isteni finom. Annak ajánlom, aki nyitott az új dolgokra, és szeretne egészségesebben étkezni de igazán ínycsiklandót.
Hozzávalók: (4 gombóc esetén)
- 180 g laktózmentes túró
- 1 tojás
- 25 g zabkorpa
- 2 evőkanál eritrit
- 1 citrom reszelt héja
- vanília őrlemény
- 4 kocka eritrites étcsoki (bio boltban kapható, elhagyható)
” Morzsa” hozzávalói:
- 10 g lágy zabpehely
- 10 g szeletelt mandula (elhagyható, lehet zabpehelyből 20 g, vagy akár dió, mogyoró, bármi)
- 1 evőkanál eritrit
Elkészítés:
Egy lábasba felteszek vizet forrni egy kevés sóval, és egy kanálka kókuszolajjal.
A túrót az eritrittel, vaníliával, citromhéjjal és a tojással simára keverem, majd hozzáadom a zabkorpát is. Jól eldolgozom. Egy formálható masszát kell, hogy kapjak.
Ha a víz felforrt, vizes kézzel gombócokat formálok a masszából. Összesen 4 nagyobb gombóc jön ki ebből a mennyiségből. Ha szeretnénk a hozzávalók között szereplő csokit is felhasználni, akkor mindegyik gombócunk közepébe dugjunk egy kockát, majd úgy dobjuk a forrásban lévő vízbe őket. Kb. 5-10 percig főzöm, míg fel nem jönnek a tetejére.
Ez idő alatt elkészítem a morzsát. Egy serpenyőbe felteszem megolvadni az eritritet, majd hozzáöntöm a mandulát és a zabpelyhet. Elkezdem pirítani. Az eritritnek köszönhetően kicsit ragacsos lesz a massza. Ne ijedjünk meg! Kevergetem, majd mikor már kicsit megpirult, a serpenyőben szépen elterítem a mandulás zabpelyhet, és hagyom kicsit megkötni. Az eritritnek köszönhetően egy ropogós, édes morzsát kapunk.
A gombócokat, ha elkészültek kiveszem a vízből, hagyom őket kicsit lecsöpögni, majd a ropogós morzsát a tetejére szórom, és már fogyasztható is.
Garantálom, hogy isteni finom! 🙂
A 4 gombóc tápértéke csokival:
- kcal: 555
- szénhidrát: 36,7 g
- fehérje: 36 g
- zsír: 32,2 g
Figyelem! Nem ismerem mindenkinek az emésztését, alkatát, anyagcsere-típusát. Nem minden étel jó mindenkinek. Ezért az én receptem is csak ajánlás, Neked kell kitapasztalni, hogy számodra megfelelő-e.