Mit kell tudni a zabról?
A zab a B-vitamin mellett E-vitaminban is gazdag. Mindemellett vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne, fehérjetartalma pedig nagyon magas. A rostok segítenek abban, hogy hamar teltségérzetünk legyen, gyorsítja az anyagcserét. Lassan felszívódó szénhidrátként hosszan tartó energiát biztosít, alacsony glikémias indexe miatt pedig nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Hogyan készíthető el a zab?
A legtöbb reggelen én zabpehellyel indítom a napot. Elkészíthető kásaként, édesen vagy akár sósan is, különböző feltétekkel megspékelve, pl. sonka, gomba, sajt stb. Lehet egyszerűen tejjel és olajos magvakkal vagy joghurttal is fogyasztani. Csak a képzeletünk szabhat határokat.
Tippek, hogyan készítsd laktóz-, glutén- és cukormentes változatban
Az én zabkásám tej- és cukormentes. Apró szemű, lágy zabpehelyből készítem, aminek köszönhetően könnyebben puhul. A zab önmagában nem tartalmaz glutént. Viszont a betakarítás, feldolgozás és csomagolás során nehéz elkerülni a keresztszennyeződést. Ha biztosra akarunk menni, bioboltokban lehet kapni olyan zabpelyhet, amelyre kimondottan rá van írva, hogy nem tartalmaz glutént. Én ugyan nem vagyok laktózérzékeny, de jelenleg nem fogyasztok tejtermékeket. Így a zabkásámat mandulatejben főzöm meg, szigorúan ügyelve arra, hogy olyat vegyek, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Édesítésnek eritritet használok. Kevesebb kalóriát tartalmaz mint a xilit, szinte null kalóriás, és nem okoz esetleges hasmenést.
Hozzávalók:
1 adag esetén:
- 50 g zabpehely
- 2 dl mandulatej
- 1 evőkanál eritrit
- 1 csipet vanília őrlemény (elhagyható)
- kevés reszelt citromhéj (elhagyható)
- 100 g piros bogyós gyümölcs (málna, ribizli, eper, szeder)
Elkészítés módja:
Felforralom a mandulatejet az eritrittel és a vaníliával. Forrás után hozzáöntöm a zabpelyhet és belereszelek citromhéjat. Amint besűrűsödött a zabkásám, már kész is van. Ez kb. 5-10 percet vesz igénybe. Tálkába öntöm a kását, majd hozzáadom a a választott gyümölcsöt. Én fagyasztottat szoktam használni. Nem foglalkozom a felolvasztással sem, mert így a zabkása kicsit lehűl tőle. Kellemes, ahogy a langyos kása találkozik a hideg gyümölccsel.
Tápérték:
- kcal: 258
- szénhidrát: 41 g
- fehérje: 9 g
- zsír: 6 g
Jó étvágyat mindenkinek! 🙂
Figyelem! Nem ismerem mindenkinek az emésztését, alkatát, anyagcsere-típusát. Nem minden étel jó mindenkinek. Ezért az én receptem is csak ajánlás, Neked kell kitapasztalni, hogy számodra megfelelő-e.