Igazán egyszerű receptet hoztam ma nektek, mégis nagyon látványos és finom étel lett a végeredmény. A köretem alapját az édesburgonya (más néven batáta) adta. Neve ellenére nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Magas a C-, B2-, B6-, valamint az E-vitamin tartalma. Gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Magas a szénhidrát, és a többi zöldséghez képest a fehérje tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony. Ezek miatt cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Nagyon egészséges és béta-karotinban is gazdag.
Édesburgonyaköret hozzávalói: (3 főre)
- 530 g édesburgonya
- 220 g lila hagyma
- 200 g gomba
- 4 gerecd fokhagyma
- 2 evőkanál kókuszolaj
- só, bors, fűszer ízlés szerint (én Provance fűszerkeveréket használtam)
Elkészítés:
A burgonyát, a hagymát és a gombát megpucolom, majd tetszés szerint nagyobb darabokra vágom őket. Sűtőpapírral bélelt tepsibe halmozom a zöldségeket, sózom, borsozom és fűszerezem. A 4 gerezd fokhagymát lereszelem, összekeverem a 2 evőkanál kókuszolajjal, és a zöldségekre locsolom. Az egészet kézzel jól összekeverem, hogy a fűszerek és a fokhagymás kókuszolaj jól átjárja az édesburgonyát, a lilahagymát és a gombát. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percig, puhulásig sütöm. Ez idő alatt elkészítem a zöldborsópürét.
Zöldborsópüré hozzávalói: (3 főre)
- 300 g zöldborsó
- 100 g kefir
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 g petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
Ugyan laktózérzékeny nem vagyok, de ahogy már korábban említettem, jelenleg nem fogyasztok tejterméket. Ritkán laktózmentes tejföl vagy laktózmentes túró felhasználásával készítek különböző ételeket, de alapvetően kiiktattam az étrendemből. Kefirből nem árulnak laktózmenteset. Hogy miért? Mert a kefirben a tejsavbaktériumok lebontják a laktózt. Így ha tehetem, inkább kefirt használok tejszín és tejföl helyett, melynek a zsírtartalma is sokkal alacsonyabb.
Elkészítés:
A zöldborsót felteszem sós vízben főni. Ha kész leszűröm, hozzáreszelem a 2 gerezd fokhagymát, felaprítom a petrezselymet, és a kefirt is a borsóhoz adom. Az egészet sózom, borsozom, és egy botmixer segítségével krémesre turmixolom. Már kész is a zöldborsópürénk.
Nem maradt más hátra, mint a csirkemell tükörtojással.
Csirkemell hozzávalók: (3 főre)
- 450 g csirkemell
- 3 tojás
- 3 szelet csirkemellsonka
- 2 evőkanál kókuszolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet felszeletelem, sózom, borsozom, majd kókuszolajon készre sütöm. A csirkemellsonkát kevés kókuszolajon egy serpenyőbe teszem, és ráütöm a tojást. Ha kész a sonkás tükörtojás is, már tálalhatom is az igazán laktató, egészséges, és látványos ebédet/vacsorát.
Tápérték:
(180 g köret, 100 g zöldborsópüré és 150 g csirkemell 1 sonkás tükörtojással esetén)
- kcal: 584
- szénhidrát: 55,8 g
- fehérje: 56,8 g
- zsír: 13,3
Figyelem! Nem ismerem mindenkinek az emésztését, alkatát, anyagcsere-típusát. Nem minden étel jó mindenkinek. Ezért az én receptem is csak ajánlás, Neked kell kitapasztalni, hogy számodra megfelelő-e.