15.7 C
New York
csütörtök, május 26, 2022

STÍLUSGYAKORLATOK – képregény

Ismét eltelt egy hónap. Hihetetlen, hogy rohan az idő. Már októbert írunk és sikeresen megküzdöttünk az avantgard stílussal is – legalábbis én (Zsani :D).
Csodás alkotások születtek, gratulálunk Mindenkinek, aki elkészítette!

Ebben a hónapban a kép sorozatoké, a színeké, és a szóbuborékoké lesz a főszerep! Jól hangzik ugye?
Sejtitek már mi lehet az e havi stílusgyakorlat?

Ha nem, akkor elárulom a

KÉPREGÉNY

STÍLUSJEGYEK:

A képregény az irodalom és a képzőművészet sajátos keveréke, amit gyakran a kilencedik művészetnek neveznek. Egymás után következő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket rendszerint (elbeszélő vagy párbeszédes) szöveg egészíti ki, ami általában úgynevezett szóbuborékokban helyezkedik el.

Eredetileg csak egyszerű, szórakoztató történeteket díszítettek képsorozatokkal, mára azonban széles körben kedvelt műfajjá nőtte ki magát és számos alműfajra tagozódott.

Gyökerei évszázadokra, a kora középkori kódexekig és falfestményekig nyúlnak vissza, sőt egyesek a barlangrajzokig is visszavezetik (némi joggal, hiszen végső soron minden képzőművészet a barlangrajzokból ered).

A képregény szoros értelemben vett, mai formája (képkockák, szóbuborékok, oldalszerkesztés stb.) azonban nagyon fiatal, a 19. századvégén alakult ki az Egyesült Államokban. Tipikusan huszadik századi műfaj, a popkultúrarésze.

A képregény minden műfajánál a keretezés segítségével olvasunk. Ez annyit jelent, hogy az információt – legyen az kép vagy szöveg – összekapcsolva, a képkockák közötti átmenetet kiegészítve olvassuk. Így áll össze az olvasó számára érthető történetté.

Magyar képregények
• A hívó
• Bloodlust
• Scrap
• Spirál
• Lencsilány
• EpicLine Magazin
• Fekete-Fehér Képregényantológia
• Nero Blanco Comix
• Zap
• Kittenberger – Fabriqué en Belgique

Marvel-képregények
• Pókember (Spider-Man)
• Rozsomák (Wolverine)
• A Bosszú Angyalai (Avengers)
• X-Men
• Fenegyerek (Daredevil)
• A Megtorló (The Punisher)
• Penge (Blade)
• Fantasztikus Négyes (Fantastic Four)
• Hulk
• Vasember (Iron Man)
• Transformers – Az alakváltók (Transformers)
• Amerika Kapitány (Captain America)
• Robotzsaru (RoboCop)

(Forrás: wikipedia)

SZÍNPALETTA

(fentről lefelé haladva):
világosszürke, világoskék, sötétkék, citromsárga, narancssárga, piros

MOTTÓNK:

„Find what you love and let it kill you!”
„Találd meg, amit szeretsz és hagyd, hogy megöljön!”

ÖTLETGYŰJTEMÉNY:

Inspirációs ötletgyűjteményünket itt találjátok: Pinterest – Sugallatok Stílusgyakorlatok: Képregény

HAVI ÉLŐ BEJELENTKEZÉS:

Szeretnénk Titeket még inkább alkotásra inspirálni, így Virág ebben a hónapban is élő bejelentkezés keretein belül készíti el a havi inspirációját, előttetek, Veletek.

HATÁRIDŐ:

2019. október 31. éjfél

NYEREMÉNY:

Francia papírokból ajándékcsomag

A nyertest továbbra is SORSOLÁSSAL választjuk ki.

KIEMELT ALKOTÓ:

A zsűri sem lesz tétlen, idén is a Sugallatok csapata választja ki azt a kiemelt alkotót, aki a következő hónapban szívesen látunk a blogon, mint vendégalkotót, és aki egy egyszeri 10%-os kedvezménykupont is bezsebelhet.

A HÓNAP LEGJE:

Mivel ti vagytok a legszuperebb közösség, amit csak kívánhatunk, és mindig megizzasztozok minket a hónap végi pontozásnál, ez a kategóriánk is megmarad idén is 😉 A hónap legjét mindig mi nevezzük meg az adott hónap nyerteseinek kihirdetésekor. Nem állandó cím, folyton változik, attól függően, mi volt a legerősebb reakciónk, amit éreztünk a nevezett alkotásokkal kapcsolatban. A kiválasztott szintén egy 10%-os kedvezménykuponban részesül.

Év végi nagy nyeremény:

Idén, mint tavaly is, akik mind a 12 hónap kihívásán velünk tart, azok között kisorsolunk egy nagy értékű ajándékcsomagot a webshop termékei közül!

A Design Team tagjainak és Vendégalkotóink képregényes alkotásai:

És a Ti alkotásaitok:

Gyerekjáték – októberi kihívás: Képregény

Fiúk, lányok, kicsik és nagyok, szuper hősök és megmentésre váró királylányok! Ez a hónap szerintem most mindenkinek nagyon fog tetszeni! Gyertek játszani és cserébe lesz egy szuper alkotásotok a szobátokba, egy nagyszerű élmény a szívetekben és még ajándékcsomagot is nyerhettek!

Ki szeret képregényeket olvasni, nézegetni? Kinek van szuper gyűjteménye? Ugye nemcsak anyának vagy apának van? Ha mégis, akkor legyetek nagyon jók és kérjétek meg őket, hogy hadd kukkantsatok bele egy picikét. Képzeljétek magatokat ebbe a világba, legyetek szuperhősök, szuper csajok, mesehősök és mentsétek meg a világot, vagy a kis birodalmatokat!

A nyár, a mindennapok – még a sulis és az ovis mindennapok is! – számos mesébe, képregénybe illő történetet nyújtanak. Ezeket rajzoljátok, fessétek le és mutassátok meg nekünk felnőtteknek, hogy mi is tanuljunk tőletek! Jöhetnek a képsorozatok, a szóbuborékok, a vidám, színes keretek és rajzok.
Kérjétek meg anyut, aput, nagynénit, keresztmamit, nagymamát vagy akár a szomszédot, hogy alkosson Veletek, vagy csak adja kölcsönbe egy-egy scrapkincsét, festékét. Legyetek nyitottak és vidámak, alkossatok szépet, színeset a kedvetekre, magatoknak!

Aki a részleteket még nem ismeri, az is jöjjön bátran, hiszen az egész

GyerekJáték!

„Minden gyermek egy művész!” Itt a nagy lehetőség, hogy havonta itt a Sugallatok Mixed Media Scrapkörben ezt meg is mutassátok nekünk. Ez itt egy nagyszerű lehetőség arra, hogy anya, nagyi vagy egy kedves hozzátartozótok scrapes kincseit használjátok és elkápráztassátok a felnőtteket, hogyan is lehet lazán, jókedvűen szépet alkotni. Örömmel látjuk kedves kis munkáitokat, amiért cserébe a kreatív csapattagok havonta szebbnél-szebb kis alkotócsomagokat ajánlanak fel számotokra.

Természetesen, ha szeretnétek, akkor segítségül hívhattok felnőtt támogatást, ugyanakkor önállóan is elkészíthetitek az alkotásotokat, ami bármilyen mixed media technikával készülhet. Lehet vászon, oldal, képeslap, ATC, címke, art journal, kollázs, tárgy, altered art és egyéb off the page projekt, stb., is, ami megfelel a havi kiírás feltételeinek. Amint elkészült a mű, azt fel kell tölteni a csoport adott FB mappájába a kihívás szabályzatában foglaltak szerint (ebben a felnőttek segítségetekre lesznek).
A kihívásra készített és feltöltött kép alá kérjük megjegyzésben leírni a gyermek nevét, életkorát, önálló, vagy közös alkotás volt és a gyermek által írt (diktált) rövid kis leírást arról, hogy mit ábrázol az alkotása, és hogy miért szerette ezt készíteni.

A részvét és az örömalkotás a legfontosabb, vegyetek részt minél többen, tanuljunk egymástól, alkossunk együtt, közösen, a magunk örömére, hiszen ez GyerekJáték!

A stílusról magáról a havi kihívásnál lehet olvasni.

Ebben a hónapban a kihívás témája a Képregény

SZÍNPALETTA:

világosszürke, világoskék, sötétkék, citromsárga, narancssárga, piros

MOTTÓ:

Welcome superheroes
Üdvözlet szuperhősök!

HATÁRIDŐ:

2019. október 31. éjfél

NYEREMÉNY:

Meglepi ajándékcsomag, aminek fényképe itt az albumban lesz látható.
A nyertest SORSOLÁSSAL választjuk ki.

Érdekel a mixed media? Gyere és csatlakozz hozzánk!

Facebook csoportunk: kattints ide!

Előző cikkBoldog nap
Következő cikkVendégalkotónk: Minas Kreativa

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket

0RajongókTetszik
3,330KövetőKövetés
0FeliratkozóFeliratkozás

Legújabb bejegyzéseink