20.9 C
New York
kedd, augusztus 16, 2022

Stílusgyakorlat – horror

Sziasztok!

Márciusban ismét stílusgyakorlattal készültünk nektek, méghozzá nem is akármilyennel! Kis időre elbúcsúzunk a csodaszép színektől, és virággal borított oldalaktól. Vértezzétek fel magatokat, mert kemény lesz, mivel a stílus nem más, mint a

horror

A horror középpontjában a félelem áll. Habár alapvetően irodalmi művekről van szó, megjelenhet más ágazatokban is, melyek közül a legtipikusabb a film. A latin eredetű angol szó jelentése iszonyat, rémület.

A horror célja az emberi félelemmel való játék, a félelemkeltés. Fontos tulajdonsága, hogy mint irodalmi műfaj, az olvasó önmaga is belemegy ebbe a játékba, miközben végig tudja, hogy félelme csupán a képzelet szülötte és így alaptalan. A horrornak nem célja semmilyen erkölcsi tanulság elérése, pusztán a borzongással keltett szórakoztatás.

A horror viszonylag új keletű műfaj, ami először a 18. században kezdett megjelenni. Előfutára az angol gótikus regény, azonban ezzel ellentétben, a horrorban a sötét oldalnak nem szerepel világos ellenpárja és a gonosz erőket nem ellensúlyozza egy hasonló hatalmú jó. A horror a visszavonhatatlansága és megmásíthatatlansága miatt lesz alapvető és elemi. A történet végét általában nem zárja megnyugtató lezárás, győzelem vagy happy end. Az olvasóban megmarad a történet által keltett feszültség.

Két alapvető csoportra lehet felosztani a horror témájú műveket. A műfaj egyik része a pszichológiai vonatkozást ragadja meg. Ezekben a művekben hangsúlyosabbak a történések lelki vonatkozásai. Ebbe a pszichikai kategóriába tartoznak például Howard Phillips Lovecraft vagy Edgar Allan Poe művei. A filmek között ezt gyakran nem is horrornak, hanem thrillernek hívják. Itt megemlíthető a Twin Peaks vagy az Örvény című filmsorozat.
A műfaj másik része a dolgok fizikai oldalával foglalkozik. Jellemző rájuk a vér, fájdalom és erőszak látványos bemutatása. A hangsúly ezek megjelenítésén van, a történet ezzel próbálja meg elérni zavaró hatását. Gyakran vonultat fel fantasztikus szörnyeket, zombikat. Ebbe a kategóriába tartozik R. L. Stine, Clive Barker, és Stephen King számos regénye, illetve a Silent Hill vagy a Holtak hajnala című film. A klasszikus horrorfilmek valódi mestere természetesen ennek a műfajnak az atyja, Alfred Hitchcock. Ő megteremtette a horrornak azt a lényegét, és a világ szemléletének is a lényegét, miszerint “a kevesebb néha több”. Olyan elemekkel dolgozott amelyek nem közvetlen mutatják a borzalmat, a vért, és a látványt, hanem ráment ezeknek az úgynevezett pszichikai valójára. (forrás: wikipedia.org)

SZÍNPALETTA

fekete és árnyalatai

MOTTÓNK:

“I’m dead, dear. Not stupid.” (“Halott vagyok, drágám. Nem hülye!”)

ÖTLETGYŰJTEMÉNY:

HAVI ÉLŐ BEJELENTKEZÉS:

Szeretnénk Titeket még egy kicsit inspirálni, a kihíváson való részvételre, így ebben a hónapban is élő bejelentkezés keretén belül készíti Virág el a havi inspirációt.

Még egy kis apóság: A nevezésnek nem feltétele, hogy Sugallatokos termékekkel alkossatok, de természetesen örülni fogunk neki.

HATÁRIDŐ:

2020. március 31. éjfél

NYEREMÉNY:

Sugibox by Virág

A nyertest továbbra is SORSOLÁSSAL választjuk ki.

KIEMELT ALKOTÓ:

A zsűri sem lesz tétlen, idén is a Sugallatok csapata választja ki azt a kiemelt alkotót, aki a következő hónapban szívesen látunk a blogon, mint vendégalkotót, és aki egy egyszeri 10%-os kedvezménykupont is bezsebelhet.

A HÓNAP LEGJE:

Mivel ti vagytok a legszuperebb közösség, amit csak kívánhatunk, és mindig megizzasztozok minket a hónap végi pontozásnál, ez a kategóriánk is megmarad idén is 😉 A hónap legjét mindig mi nevezzük meg az adott hónap nyerteseinek kihirdetésekor. Nem állandó cím, folyton változik, attól függően, mi volt a legerősebb reakciónk, amit éreztünk a nevezett alkotásokkal kapcsolatban. A kiválasztott szintén egy 10%-os kedvezménykuponban részesül.

Év végi nagy nyeremény:

Idén, mint tavaly is, akik mind a 12 hónap kihívásán velünk tart, azok között kisorsolunk egy nagy értékű ajándékcsomagot a webshop termékei közül!

 
Érdekel a mixed media? Gyere és csatlakozz hozzánk!

Facebook csoportunk: kattints ide!

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket

0RajongókTetszik
3,434KövetőKövetés
0FeliratkozóFeliratkozás

Legújabb bejegyzéseink