22.2 C
New York
vasárnap, május 29, 2022

Nagybörzsöny – csöpp kis kincs a Börzsönyben…

Ahhoz képest, hogy alapvetően scrapbook témájú postokat terveztem közzétenni, most megint egy utazós bejegyzéssel jövök.
Mivel múlt hét előtti hét végén tombolt a hőség és a balatoni szállások 99%-a már ki volt adva, így alternatív programokat keresgéltem, hogy ne az ezer fokos lakásban kelljen napokig olvadozni. A korábbi postomban már írtam, hogy szállásokat többnyire a booking.com felületén keresztül szoktam foglalni. Ezúttal is így tettem. Elkezdtem nézegetni a Budapest környéki lehetőségeket. Eleinte nem találtam semmit, de mikor bővítettem a távolságot, akkor elvarázsolt egy kis parasztház Nagybörzsönyben. Gyorsan utánanéztem a 1,5 órányi autóútra található településnek. Biztosan szerettem volna tudni, hogy el lehet ott tölteni 2 napot. Csekkoltam a lehetőségeket és már indultunk is. A község maga nagyon rendezett, szépen karban tartott, igazi kis gyöngyszem.

A település hivatalos honlapja itt érhető el: Nagybörzsöny
Wikipedia bejegyzés: Nyagybörzsöny_wiki

Nagybörzsönyi lepény

Már amikor áthaladtunk a falunk, akkor figyelmesek lettünk arra, hogy nagy sárga táblán hirdették, hogy lepény kapható. Azonnal beindult a nyálelválasztásunk a házi lepény gondolatától. Később derült csak ki számunkra, hogy ez egy közösségi kezdeményezés, amely annyit tesz, hogy hétvégente minden nap más és más háznál lehet házi lepényt kapni különböző ízesítéssel, sós és édes változatban. A vendéglátóhelyeken külön órarend mutatja, hogy éppen ki a soros az adott napon.

Édes Otthon

Szállásunk az Édes Otthon Vendégházban volt, amely egy nem régiben felújított parasztház. A szobák tematikusan berendezettek, nem mindegyik hozza a régies jelleget. A fogadó kertje parkosított, jakuzzival, kerti tóval és pihenőhelyekkel színesítve a kikapcsolódási lehetőségeket. A libák és a tyúkok szabadon rohangálnak fel és alá.

IMG_20150719_164409
Romantikus szoba
IMG_20150718_171411
Parasztház
IMG_20150718_141520
A fürdőszoba
DSCF4162
Házias vendéglő

Liba story

DSCF4147
Gyilkos társaság…

Óva intenék mindenkit a szabadon kószáló libáktól, ugyanis előszeretettel kergetik meg a kertben kolbászoló gyanútlan turistákat. 🙂 Mi a jelenlétünkkel keserítettük meg az életület, ők pedig minden igyekezetükkel azon voltak, hogy az összes mozdulatunkat és lépésünket árgus szemekkel kövessék, hátha ping-pongozás közben arra vetemednénk, hogy a kislibák életére törünk. Amúgy tudtátok, hogy a libák fújva iramodnak meg az emberek felé, ha veszélyben érzik magukat? Kár, hogy menekülő üzemmódban nem fotóztuk le a mérges fejszerkezetüket… Hiszitek vagy nem, kellően ijesztő kis dögök. Legutóbb az alpesi tehenek támadásától féltem ennyire…  De ez egy másik történet… 🙂

Lek-Vár-Lak

Kicsit elkalandoztam. Szóval visszatérnék a szállásra. A hely különlegessége, hogy a házigazdák saját készítésű lekvárokat főznek a helyszínen üstben. Közel 60 féle lekvárt lehetett náluk kapni. Az ízeknek csak a képzelet szabhatott határt. Rögtön a Harry Potterben olvasható mindenízű drazsé jutott eszembe. 🙂 A szörpökön és lekvárokon kívül egy házias ízeket kínáló kisvendéglő is található a kertben. Nem nagy a választék, de annál ízletesebbek az ételek. A mennyiségek emberesek, akár egész napra elegendő tápanyagforrást jelent egy-egy étkezés. A szállás árában benne foglaltatott a reggeli, amellyel akár délutánig ki lehetett húzni anélkül, hogy éhségérzetünk támadt volna. Ez a következőket tartalmazta (asztalonként egyedileg szervírozva): kenyér és kis cipó, 3 féle kihagyhatatlan házi lekvár, sajt és felvágottak, zöldségek, gyümölcsök, tojásétel (rántotta, bundás kenyér, tükör tojás, stb.), házi lekvárral készült joghurt.

A vendégház weboldala: Édes Otthon
A lekvár manufaktúra weboldala: Lek-Vár-Lak

IMG_1976
Joghurt házi lekvárral
IMG_1955
Csülkös babgulyás
DSCF4165
Díszítés
IMG_1977
Lekvárok

Nevezetességek a településen

Érdemes megnézni a falu határában található 13. századi Szent István-templomot. Úgy tűnhet, hogy nem látogatható, mert kerítéssel kerítették el, de ki van függesztve egy mobiltelefon száma, amely egy helyi idős hölgynél, a kulcsok őrzőjénél cseng ki. Hívás esetén Ő pár perc alatt a helyszínen terem és lelkesen körbevezeti a látógatót, miközben mesél közben a templom történetéről.

Nagybörzsöny az 1900-as évek közepéig bányavárosként funkcionált. Ennek köszönhetően külön templomot építettek a bányász családoknak. Ezt szintén a fent említett néni idegenvezetésével lehet megnézni. A bányásztemplommal szemben található a tájház, amely pár száz forintos belépőjegy ellenében látogatható. Szokásos, kis községre jellemző parasztházat kell elképzelni régi bútorokkal és használati tárgyakkal. Az épület egyik szobáját a helyi bányászat bemutatásának szentelték.

A falu másik büszkesége az 1800-as évek közepén épült vízimalom. Itt is rövid idegenvezetést lehet kapni az úrtol, aki a malmot üzemelteti. Minden egyes mondatából átjön az a szeretet és törődés, amellyel ápolgatja ezt a műemléket. Közel 1 órát beszélgettünk a malomról, annak történetéről, a környékbeli lehetőségekről. Minden erejével azon dolgozik, hogy a malmot újra üzemképes állapotba hozza és bemutató őrléseket tarthasson az ide látógatóknak.

Nagybörzsönyből indul egy kisvasút, amely Nagyirtáspusztára visz el egy közel 40 perces erdei vonatúton keresztül. Az oda-vissza út egy jó kétórás program, amely kiegészíthető egy wellnesseléssel a végállomáshoz közeli panzióban. Kiváló túraútvonalak indulnak az állomástól számtalan irányba.
Bővebb információk a menetrendről itt: kisvasút

DSCF4158 DSCF4151

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket

0RajongókTetszik
3,337KövetőKövetés
0FeliratkozóFeliratkozás

Legújabb bejegyzéseink