28.8 C
New York
péntek, augusztus 19, 2022

Körtáskák, avagy mi lesz a függő tárolóból, ha már a macskának sem kell…

Imádom a körformát! Nem tudom miért, mindig inkább a szabálytalan formák, az aszimmetria vonzott, mégis mikor elkezdtem táskákat készíteni, egyértelmű volt, hogy kör formájú táskát biztosan fogok majd csinálni.

Ki kellet hát találnom, hogyan is érjem el azt, hogy egy nagyobb átmérőjű táska is megtartsa a szabályos körformát. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy ha megpakoljuk, a benne lévő súly deformálhatja az alakját.

Eszembe jutott, hogy jó gyűjtögető-újrahasznosító révén, annak idején eltettem a már használaton kívüli függő tárolóm merevítő műanyag karikáit.

Ha valakinek ismeretlen ez a tároló, megmutatom, mi is ez valójában. Szinte bármit lehet tartani benne, aminek a súlyát elbírja.
Például macskát. 🙂 Sok-sok éve az én cicám is imádta, talán ezért is szakadt szét, és vált használhatatlanná… 🙂 Akinek nincs otthon macskája, az is könnyen hozzájuthat ilyen tárolóhoz, lakberendezési üzletekben.

1 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ebből kimentett merevítőket vettem tehát elő, és nem kevés kísérletezés után kialakult, hogyan is tudok ezzel, az amúgy rugalmas, és méretre vágható karikával igazán jó tartást adni a körtáskáimnak.

Most megmutatom Nektek, eddig mik készültek ezzel a formával, és technikával.

Az egyik kedvencem, a „Napkorong” laptáska. Egy nagyon szép hímzett szoknyából készült, rojttal, bőr szalaggal, és díszgombbal díszítve. Mivel egy elég nagy átmérőjű kör az alapja (48 cm), ki kellett találnom, hogyan lehet mégis úgy kialakítani, hogy kényelmesebben lehessen használni. Végül létrejött egy kettéhajtható táska, amelynek a hátulján található cipzárral záródó, zsebszerűen kialakított részébe lehet pakolni. Ezen kívül díszíti még egy külső rávarrt hímzett zseb is.

3 4 5 6

 

A kör laptáskáim közül a következő, egy szőrmés táska.  Ennek az alapja egy vastag erős műbőr, amihez nem is kellett plusz merevítést használnom, maga az anyag megtartotta a formát. Ennek a táskának a különlegessége talán az, hogy az elején lévő mintát is én készítettem, kb. 10 évvel ezelőtt. Eredetileg egy felsőmre csináltam, amelyet aztán valamiért mégsem hordtam. Hosszú évekig a szekrény mélyén várta, hogy mi lesz a további sorsa.

Öntapadós papírra rajzoltam rá, majd vágtam ki a mintákat. Ezeket a textilre ragasztottam, majd egy szórófejes flakonba töltött fehérítős folyadékkal fújtam le. Ennél az anyagnál szerencsém volt, mert nagyon jól kiszívta az amúgy sötétzöld pamutot, így egy rozsdabarnás-vöröses mintázatot kaptam. A táskát körben műszőrmével díszítettem. Ennek az átmérője: 38 cm.

7 8 9

 

 

 

 

 

Egy olyan táska következik, amely már mélységet is kapott. Alapja egy pöttyös kordbársony ing, az elejére pedig egy mintás felsőrészből került díszítés. Ennél már ismét szükség volt a függőtárolós merevítőkre. Azáltal, hogy a táska elég nagy, csak ezek segítségével tarthatta meg a formáját. Ezen kívül a textilt több anyagréteggel is erősítettem, merevítettem. Került még bele több fajta közbélés, szivacsfólia, valamint vastagabb textil. Ezekkel együtt lett tökéletes a tartása. Átmérő: 34 cm.

10 11 12

 

Megmutatok néhány olyan táskát, amely ugyanezzel a technikával és szabásmintával készült, csak különböző méretekben. Mindegyik merevítést kapott, valamint belsejük is gazdagon díszített.

Csíkos rózsás körtáska: A csíkos víztaszító alapra egy rózsás kendő, valamint fekete háló került díszítésként. Átmérő: 35 cm.

13 14 15

 

 

 

 


Szürke csíkos körtáska:
 Szürkés kordbársony nadrágból készült. Sok-sok csipke, gomb és gyöngy díszíti. Átmérő:35 cm.

16 17 18

 

 

 

 


Vintage rózsás táska:
 Egy rózsás női viszkóz felsőből lett kialakítva. Átmérő: 27 cm.

19 20 21

 

 

 

 

 

Fekete-pink táska: Bőrhatású fekete szoknyából készült. Hátsó részén bevarrt cipzárral, valamint sok textilgombbal és gyönggyel lett díszítve. Az oldalán pink cipzár fut körbe. Átmérő: 28 cm.

23 24

 

 

 

 

 

Barokk körtáska: Erős bársony kabátkából készítettem ezt a barokkmintás táskát. Átmérő 32 cm.

25 27

 

 

 

 

 

Az utolsó táska, amit bemutatok, kicsit eltér az előzőektől.  Az elejét szivacsfóliával tömtem ki, így cikkekben párnaszerűen kidomborodik a felülete. Egy pöttyös szoknyából, pántja pedig egy műbőr övből készült.

28 29 30

 

 

 

 

 

Ezek voltak tehát az eddig elkészült körtáskáim. Az biztos, hogy lesz még jó pár, ami kikerül majd a kezeim közül.

A következő terve már megvan a fejemben.

Ha az is testet öltött, akkor elhozom, és megmutatom Nektek. 🙂

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket

0RajongókTetszik
3,443KövetőKövetés
0FeliratkozóFeliratkozás

Legújabb bejegyzéseink