18.8 C
New York
péntek, május 27, 2022

Elzász mesevilága – 1. fejezet

Miért Elszászt választottuk?

Mi azok a “last minute” típusú nyaralók vagyunk.

Soha nem tudjuk, hol fogunk kikötni.

Az időpont fix, a hely pár nappal indulás előtt derül csak ki. Így volt ez idén is…
Egy dolgot tudtam: Szeretnék végre eljutni a németországi Európa Parkba – olyasmi, mint Disneyland – ,hogy végre kiélhessem gyermeteg lelkületem abban a csodavilágban, amelyet felépítettek és bűntetlenül száguldozhassak a rémisztőbbnél rémisztőbb hullámvasút pályákon. Csakhogy, maga a környék nem vonzott, messze is volt, így évről-évre töröltük ezt a desztinációt az opciók listájáról. Most azonban nem hagytam annyiban a dolgot és elkezdtem nézegetni a környező városokat. Mivel a szórakoztató park a francia határ mellett van, így keresgélés közben átkalandoztam Elzászba, hátha arrafelé találok érdekes helyeket. A Google Maps-et használva leltem rá Colmar városára, amely így önmagában akkor még semmit nem mondott. Rákerestem gyorsan a képtalálatokra és ekkor tátva maradt a szám és azt éreztem: BINGO. Nem kellett többet keresgélni és dilemmázni.

Elzász 1150 kilométerre található, így útközben Bajoroszágban megszálltunk egy éjszakára. Ez szintén régóta nagy szerelmem, így erről majd egy másik bejegyzésben írok bővebben. 🙂

Mit érdemes megnézni az elzászi régióban?

Összegyűjtök néhány helyet, amelyet a 10 napos tartózkodásunk alatt megnéztünk és maradandó élményeket okoztak. Több, mint 2000 fotót készítettünk, rengeteg helyen jártunk, így ebben a bejegyzésben csak a legfontosabbakat emelem ki, az úgynevezett “közkedvelt turista helyszíneket”. A 2. fejezetben térek majd ki azokra az apróságokra, amelyek különlegessé tették a nyaralást. 😉

Senkit nem fárasztanék Elzász történetével. Akit érdekel, interneten utána tud nézni. Wikipedia bejegyzés itt található: alapinfók Elzászról 

Kaysersberg

Szállásunkat a booking.com rendszerén keresztül foglaltuk. Egy Kaysersberg nevű francia településre esett a választásunk. Mindenképpen olyan helyet kerestünk, amely hordozza a régióra jellemző stílusjegyeket. Tökéletes döntésnek bizonyult. A városka megtekintése önmagában egy fél napos pogram, kávézással és péksütemény kóstolással együtt. Gyakorlatilag egy utcára koncentrálódik a turistaforgalom. Érdemes azért letérni erről, mert sok apró szépséggel találkozhat az ember. Található egy várrom a város felett, ahonnan szép kilátás nyílik a településre és a környékre. Nem egy hosszú séta, érdemes felmenni…

IMG_20150611_194608
Kaysersbergi terecske
DSCF3071
Meseszép házikók
DSCF3064
Kilátás a várból
DSCF3025
Utcakép

Colmar

Colmar egy nagyobb település. A külvárosa alapján nem gondolnánk, hogy a belváros milyen kincseket rejteget. Egy tér mellett parkoltunk le, ahol még nem tudtuk, hogy mire számíthatunk. Majd egyszer csak meghallottuk az utcazenészeket és elindultunk a hang irányába. Éppen bolhapiac volt, így belecsöppentünk a helyi forgatagba. Colmarban sok a kanális, így méltán hívják Petite Venice-nek, vagyis Kis Velencének. Mellete szóljon, hogy sokkal nyugodtabb, baratságosabb városka, amely nincsen tömve bámészkodó és fotózgató turistákkal. Annál több az egyedi épület, díszes cégér, ínycsiklandó sütemény. Idén nyáron heti 1 alkalommal ingyenes folk esteket szervezett az önkormányzat, így volt szerencsénk meghallgatni és megnézni a régióra jellemző népzenét, népviseletet és néptáncot.

Íme néhány általunk fotózott kép Colmarról:

DSCF3106
Colmar-i kirakat
DSCF3097
A főtér
IMG_20150612_114922
A “kis Velence”
DSCF3113
Ez is a “kis Velence”

Mulhouse

Egy esős napon jártunk Mulhouse városban. Tulajdonképpen autóból láttam csak, de az nem nyűgözött le. Szépnek nem nevezhető külvárosa azonban két nagyon igényes múzeummal büszkélkedik, a vonat- és az autómúzeummal. Az ember azt gondolná, hogy ez pasis program, de bevallom, hogy lány létemre én nagyon élveztem mind a kettőt. Hihetetlen nagy gyűjteménnyel rendelkeznek. Ahogy az ember sétál az oldtimerek és a régi vonatkocsik között, azonnal életre kelnek benne Agatha Christie regényeinek képkockái és megjelennek előtte főhősei.
Az autómúzeum weboldala: Cité de l’Automobile
A vonatmúzeum weboldala: Cité du Train

DSCF3530
Vonatmúzeum
DSCF3522
Régi pályaudvar
DSCF3434
Itt a piros. Hol a piros?
DSCF3427
Ez majdnem hintó. 🙂

Haut Koenigsbourg

Pont akkor szakadt le az ég, amikor Elzász legtöbbet látogatott kastélyához értünk. Szakadó esőben ballagtunk fel a bejáratig. Egy nagyon szép épület, egy különleges atmoszférájú vár tárult elénk. Semmi különleges berendezére, kiállításra nem kell számítani. Nem hasonlítható a fényűző Loire-völgyi és bajor kastélyokhoz, de vétek lett volna kihagyni. Ahogy a fotók is mutatják, rengeteg apró szépséget rejt magában.
A hányattatott sorsú kastélyról itt olvasható kicsit bővebben: Chateau du Haut Koenigsbourg

DSCF3682 DSCF3674 DSCF3673 DSCF3663

 

Strasbourg

Strasbourg belvárosa az UNESCO világörökségének részét képezi. Méltán. Korán érkeztünk a városba, amikor még ébredezett. Alig voltak emberek az utcán, az árusok és ez éttermek még csak akkor nyitottak. Sétálva az Ile folyó partján egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy egy csapat kajakozó kisgyerek közeledik felénk teli torokból üvöltve himnuszukat, a La Marseillaise-t. Tőlük zengett a környék. Francia szellemiséggel felvértezve ballagtunk tovább a belváros felé. Meglepő módon itt sem volt elviselhetetlenül sok turista, így kényelmesen lehetett nézelődni, volt mit.

Néhány utcarészlet:

DSCF4020 DSCF4013 DSCF4011 DSCF3996 DSCF3967 DSCF3877 DSCF3923 DSCF3964

 

Hamarosan folytatom az elzászi útleírást további képekkel, különlegesebb programokkal.
Pl. francia cirkusz, velencei fesztivál, középkori játékok és még sok más…

Kiknek ajánlom Elzászt?

  • Akik nem szeretik a turistáktól hemzsegő területeket.
  • Akik különleges atmoszférájú helyekre vágynak.
  • Akik nem szervezett utat keresnek, hanem saját maguk kutatják fel a helyi nevezetességeket, vagyis a felfedező típusú utazóknak.
  • Akik szeretik a jó fehér bort.
  • Akik szívesen bringáznak a szőlőültetvények között.
  • Akiket elvarázsolnak a régi épületek, az egyedi építkezési megoldások.
  • Akik nyugodt, andalgós nyaralást terveznek.

Kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban?

Ha úgy érzed, hogy bármilyen kérdés felmerült benned a fentiekkel kapcsolatban, akkor nyugodtab keress a info@sugallatok.hu e-mail cmíen!

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket

0RajongókTetszik
3,332KövetőKövetés
0FeliratkozóFeliratkozás

Legújabb bejegyzéseink