Régóta vágytam valami mákos dologra, ami igazán finom. Az egyik kedvenc édességem a mákos guba. Tej és fehér liszt fogyasztása nélkül nem igazán kivitelezhető desszert. Nem alternatívát kerestem a süteményem megsütése közben. Egy dolgot tudtam: valami mákos kell, de sürgősen 🙂
Mindössze néhány kritériumot kellett figyelembe vennem: Legyen fehér liszt, cukor- és laktózmentes, de mindemellett laktató és egészséges.
Gyorsan megnéztem, hogy milyen hozzávalók vannak itthon. Összeállt a fejemben a sütim, az itthon fellelt alapanyagok alapján. Így alkottam meg a következő repeptet.
Hozzávalók:
(26 cm-es kapcsos tortaformához)
Tészta:
- 100 g darált mák
- 100 g zabpehelyliszt
- 1 dl manudulatej
- 1 citrom reszelt héjja
- 1 púpos mokkáskanál fahéj
- 6 evőkanál eritrit
- 280 g alma (megtisztítva, lereszelve értendő mennyiség)
- 1 csipet só
- 2 tojás
- fél tasak sütőpor vagy kis szódabikarbóna
Krém:
- 1 zacskó biopudingpor
- 4 evőkanál eritrit
- egy kevés vaniliaőrlemény
- 5 dl mandulatej
- fél citrom leve
Elkészítés:
A tészta alapjához kicsit összefőzöm a mákot, az 1 dl mandulatejet, a fahéjat, az eritritet és a reszelt citromhéjjat.
Ez idő alatt a zabpehelylisztet elkeverem egy csipet sóval, sütőporral, a meghámozott és lereszelt almával, majd hozzáöntöm a mákos masszát, beleütök 2 tojást és jól összekeverem. Az elkészült elegyet sütőpapírral bélelt, 26 cm-es kapcsos tortaformába öntöm, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm. Elkészülést követően kicsit hűlni hagyom. Ez idő alatt megfőzöm a pundingot.
Az eritritet a pudingporral csomómentesre keverem, majd folyamatos keverés mellett főzöm. Főzés közben hozzáadom a vaniliaőrleményt és a fél citrom levét is. Ha besűrűsödött, akkor a piskóta tetejére öntöm.
Hagyom megdermedni és kihűlni, majd a kapcsos forma szélét eltávolítom.
Nincs más hátra, már szeletelhető is! 🙂
Tápérték:
(1 nagy szeletben, azaz 200 g-ban)
- kcal: 181 kcal
- szénhidrát: 19,8 g
- fehérje: 7,2 g
- zsír: 10 g
Figyelem! Nem ismerem mindenkinek az emésztését, alkatát, anyagcsere-típusát. Nem minden étel jó mindenkinek. Ezért az én receptem is csak ajánlás, Neked kell kitapasztalni, hogy számodra megfelelő-e.