12.8 C
New York
csütörtök, május 19, 2022

Welcome to Innsmouth!

Sziasztok! Amikor megtudtam, hogy idén a Stílusgyakorlatok között lesz horror, azonnal tudtam, hogy valamilyen formában bele fogom csempészni a kedvenc írómat is, Howard Phillips Lovecraft-ot. Aztán végül úgy alakult a dolog, hogy az egész alkotást neki szentelhettem.

Még középsulis voltam, amikor valahogy a kezembe akadt egy novelláskötet Tőle. Azonnal elvarázsolt a Lovecraft által teremtett világ, az, ahogy az emberi érzésekről, és pszichológiai folyamatokról ír. Az általa megálmodott világokban semmi nem az, aminek látszik, és sosem tudhatjuk, hogy valóban megtörténik-e mindaz, amit látni vélünk, vagy csak a képzeletünk űz csúf tréfát velünk. Lovecraft szoros barátságban állt Salvador Dalíval is. Ha magatok elé képzelitek Dalí egyik szürreális festményét, kicsit máris beleláttok Lovecraft világába.

Rövid időn belül a rajongója lettem, elolvastam az összes, itthon megjelent művét. Rengeteget tudnék írni róla (még a szakdolgozatomat is róla írtam anno a fősulin 😊), de ettől most megkíméllek titeket, csak annyit mondanék, hogy aki szereti a misztikus, pszichológiai horror történeteket, mindenképpen olvassa el egy rövidebb novelláját!

Az alkotásomhoz az „Árnyék Innsmouth fölött” című műve adta az inspirációt. A műben egy építész érkezik a városkába, hogy tanulmányozza annak építészeti stílusát. Az utcákat járva szembesül vele, hogy a városka lakói igen furcsán viselkednek, roppant távolságtartók. A kinézetük is hagy némi kívánnivalót maga után, mert nem teljesen emberi vonások is felfedezhetőek a szembejövő arcokon. Minél több időt tölt el köztük, annál sötétebb titkokra derül fény… De nem lövöm le a „poént”. Következzen tehát, Innsmouth városa, és annak „kedves” lakói, ahogy én elképzelem. (A felhasznált fotókat a Pinteresten találtam.)

Kezdésként egy feszített vásznat vettem elő, azonban most a hátuljára dolgoztam. Alaposan lekentem fekete gessoval a belsejét, és a keretet is. A keretre körbe stencileztem, illetve kőhatású struktúrát alakítottam ki. Ehhez a modellpasztába magic port kevertem, és így vittem fel körbe. Ahhoz, hogy strukturált hatást érjünk el, a felvitt pasztát érdemes a festőkés hátuljával kicsit megpaskolni, ezáltal nagyon szuper hatásokat érhetünk el. Miután megszáradt a paszta, ismét fekete gessot kapott, majd fehér Impasto festéket hordtam fel rá szárazecset technikával.

A keret kész, jöhet a vászon belső része. Egy nagyon kedves Scrapkörös alkotótárs pár hete meglepett néhány igen régi, gótikus betűtípussal íródott könyvlappal. Most ezekből téptem néhányat, és ragasztottam fel őket teljesen random módon a vászon felső harmadába. A könyvlapok kaptak egy réteg átlátszó gessot is. A városka kialakításához az AB Studio&Stephanie Schütze Urban Landscapes No.2 kivágóívét használtam fel. A nekem tetsző épületeket kivágtam, és elrendeztem, kissé átfedve egymást. Kiválasztottam a „lakókat” is, akiket egy ablakkeretbe ragasztottam.

A vászon alján kihasználtam a keret vastagságát, és csontokat, koponyát, illetve egy szebb napokat látott mini játékbaba végtagjait helyeztem el. A koponyát DAS levegőn száradó gyurmából készítettem, a lábszárcsontok Tim Holtz idea-ology készletből valók.

Sokáig gondolkodtam, hogyan építsem tovább Innsmouth-t… mert nem voltam megelégedve, hiányzott még egy réteg, vagy dimenzió.

Végül csak meglett a megoldás; fogtam egy átlátszó acetát lapot, és ráragasztottam a keretre. Így majdnem olyan, mintha egy üvegkeretes kép lenne 😊.

A Lovecraft-ról kiválasztott képet megszerkesztettem, mivel tudtam, hogy szeretném, ha az alakja mögött megjelenne a jellegzetes polipcsáp. Nagyon sok technikát kipróbáltam ahhoz, hogy sikerüljön ez az effekt. A lementett képet végül úgy nyomtattam ki, hogy a nyomtatópapírra washi-val rögzítettem egy egyszerű, háztartási csomagolópapírt. Olyan, mint a zsírpapír, vagy sütőpapír, tehát kicsit átlátszó. Szilvi korábban megosztott egy videót a Scrapkörben arról, hogy lehet még áttetszőbbé varázsolni papírokat, ezt most kipróbáltam.

A fotót ezek után keretbe helyeztem, csakúgy, mint a további két városlakót is. A kivágóívről megmaradt házakat felragasztottam, a képek köré papírvirágokat, chipboardokat ragasztottam. A virágokat átfestettem, és fehér Splash tintával fröcsköltem rájuk.  A közepébe koponya és a szegény játékbaba szemgolyója került. Zuzmót is használtam, amit előtte feketére festettem. Tim Holtz Cadaverous és AB Studio bélyegzővel készítettem néhány lenyomatot, és díszítésként felhasználtam.

Végül felkerült a két gargoyle is, akik szemmel tartanak minden Innsmouth-ba tévedő gyanútlan embert.

Ugye, nem is olyan borzasztó ez a kihívás?

Gyertek, alkossatok velünk!

Andi

Kíváncsi vagy, miket használtam?

Érdekel a mixed media? Gyere és csatlakozz hozzánk!

Facebook csoportunk: kattints ide!

Related Articles

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket

0RajongókTetszik
3,318KövetőKövetés
0FeliratkozóFeliratkozás

Legújabb bejegyzéseink